Nieuws

Geslaagde Play-In en Jeugdkorpsenfestival

Geplaatst op maandag 18 april 2016

Op zaterdag 16 april organiseerde De Bazuin Tzummarum in De Klang bij gelegenheid van het 90-jarig bestaan een play-in en jeugdkorpsenfestival. Naast het eigen jeugdkorps namen hieraan deel Jong Oranje Minnertsga en het C-orkest Euphonia Wolvega. Een kleine 40 deelnemers oefenden gezamenlijk de gehele middag onder leiding van Ivo Kouwenhoven. Nadat de jonge muzikanten samen een hapje gegeten hadden traden zij voor publiek op, eerst met het ‘eigen’ jeugdkorps en daarna als geheel.

Ivo Kouwenhoven heeft zijn eigen uitgeverij met uitsluitend muziek voor de jeugd (himalayamusic.nl). Hij wordt heel veel gevraagd voor jeugdorkesten en festivals. Tijdens de repetitie gaf hij veel aandacht aan speeltechnieken en articulatie. Als dirigent wist hij niet alleen de jeugd te motiveren en het samenspel bij te brengen. Hij bracht ook een ‘trucentas’ mee met daarin allerlei foefjes om geluid en muziek aan kinderen uit te leggen. Zo liet hij een stofzuigerslang ronddraaien boven zijn hoofd. Als hij langzaam draaide kwam er een lage toon, draaide hij snel dan werd de toon aanzienlijk hoger. Ook had hij een ‘echte’ bazuin mee, een vuvuzela en een tuinslang met een trechter. Op alle drie kun je muziek maken. Een tuinslang met bugel-mondstuk klinkt echter heel anders dan met een mondstuk van een saxofoon. Ook bouwde hij zelf een doedelzak met een blokfluit en een ballon.

De jeugd was de hele dag super-enthousiast en heeft niet alleen iets geleerd maar ook genoten. Er was ook een kleine wedstrijd. Het orkest dat volgens Ivo Kouwenhoven "het best de puntjes op de i had gezet” kreeg een muziekstuk als prijs: het C-orkest van Euphonia Wolvega.

Dit festival was zonder sponsoring niet mogelijk geweest. Dank aan Losse Fearren van Wonen Noordwest Friesland, Lammert Koopmans Stichting, en P.W. Janssen's Friesche Stichting!

Klik hier voor de foto’s voor een impressie van het afsluitende concert.

Hoofdsponsors bekijk alle sponsors »

Schildersbedrijf Walda Internetbureau Praes Bouwbedrijf Hiemstra  Lamb Weston Sijbesma