Nieuws

Culinair feest start van jubileumjaar

Geplaatst op maandag 08 februari 2016

Op zaterdag 9 januari jl. trapte De Bazuin het jubileumjaar af met een origineel feest in De Klang. Vrijwilligers van de muziekvereniging serveerden de ca. 80 aanwezigen een driegangenmenu van hoge culinaire kwaliteit. Onder leiding van Jakob en Anneke Struiksma schotelde een heuse keuken- en serveerbrigade de gasten allerlei lekkers voor.

Voorzitter Pyt Sybesma had zich in oude stukken verdiept en haalde herinneringen op, hoe een dorpsfanfare zich ontwikkelde van een klein gezelschap tot de bloeiende vereniging die het nu is. Van eenvoudige koralen en marsmuziek tot het hoge niveau van de eerste divisie. Maar ook de belangrijke rol die De Bazuin speelt in het binden van jong en oud in Tzummarum en omgeving. Sybesma gaf ook 'uitsluitsel' over de oprichtingsdatum van De Bazuin. Zo lang men zich kan herinneren - enkele leden zijn al zestig jaar lid - was Tweede Kerstdag 1925 de dag waarop De Bazuin was opgericht. Na bestudering van de oudste geschriften blijkt dit niet juist te zijn - het is Eerste Kerstdag 1925. Dat maakt het raadsel nog groter, want waar we ons nog een voorstelling kunnen maken bij Tweede Kerstdag, een christelijke muziekvereniging die opgericht werd op een christelijke feestdag, begin vorige eeuw? Sybesma: "Het is aannemelijk dat de voorbereidingen al lang in gang waren gezet in het najaar van 1925 en dat Eerste Kerstdag een geplande datum was. Uit 'schaamte' werd dat later Tweede Kerstdag, maar beide data zijn eigenlijk door de toenmalige besturen gekozen, en hebben alleen symbolische betekenis".

Als intermezzo speelde een theatergezelschap 'Itentsje foar twa', een hilarische eenakter over een oude dame die met haar butler een traditie van een jaarlijks diner voortzet - ook al zijn de gasten van weleer allemaal overleden.

Het feest voor leden en genodigden was de start van het jaar waarin De Bazuin het negentigjarig jubileum viert. Hierna volgen onder meer een jubileumconcert op 5 maart, een play-in festival voor jeugdorkesten op 16 april en een reünieconcert op 21 mei.

Vooral het jubileumconcert op 5 maart a.s. in De Harnehal belooft een waar feest te worden, met muzikale en foto-herinneringen aan negentig jaar blaasmuziek in Tzummarum. En met gastoptredens van Gé Reinders en Wiebe Kaspers & combo.

Klik hier voor de foto's

Hoofdsponsors bekijk alle sponsors »

Schildersbedrijf Walda Internetbureau Praes Bouwbedrijf Hiemstra  Lamb Weston Sijbesma