Nieuws

Derde in landelijke fanfare-wedstrijd

Geplaatst op maandag 20 april 2015

De Bazuin Tzummarum werd zaterdagavond 18 april jl met 90 punten derde op de Open Nederlands Fanfare Kampioenschappen in Drachten. Tien fanfares streden in de Lawei om de punten en de eer in de hoogste amateurdivisie. Kunst Na Arbeid uit Lunteren werd eerste met 93 punten. Tweede werd Concordia uit het Limburgse Meterik met 90.67 punten. De Bazuin zat maar tweederde punt van de tweede plek af.

onfk3

Meer foto's

De orkesten speelden allemaal het werk Aragorn van Hardy Mertens. De componist baseerde dit dramatische en verhalende werk op het boek Lord Of The Rings van Tolkien, en laat virtuoze en meeslepende langzame delen elkaar afwisselen. Drie juryleden beoordeelden vanuit een geblindeerde box de vertolkingen; zij scoorden De Bazuin unaniem als derde. De Tzummarumers lieten onder leiding van dirigent Marten Miedema drie andere Friese fanfares achter zich: Joure (5e), Oudega W (6e) en Jistrum (8e). Daarmee mag de Tzummarumer fanfare zich officieus Fries kampioen noemen.

Na de tien uitvoeringen van Aragorn begon het lange wachten op de uitslag. Nadat eerst de plaatsen tien t/m vier werden voorgelezen was duidelijk dat De Bazuin bij de beste drie behoorde. Alle leden waren 'út de skroeven' na het aanhoren van de uitslag en het puntenaantal: negentig punten, dat is 'met lof', beter kan eigenlijk niet. De spanning ontlaadde zich in een luid gejuich. Het korps had zich vanaf eind december vrijwel geheel op dit kampioenschap toegelegd. Met aparte repetities voor alle secties, met een studiedag en met eindeloos repeteren boetseerde dirigent Marten Miedema het stuk langzaam naar zijn opvatting, overigens in een ontspannen en gemoedelijke sfeer. In de nabeschouwing zei Marten dat De Bazuin de punten vooral gepakt had op "het vertellen van het verhaal". "Iedereen mag apetrots zijn op deze dorpsfanfare, die zich toch maar bij de beste amateurfanfares van Nederland weet te spelen", zo zei hij. In de Lawei bleef het nog lang gezellig, die zaterdagavond. De leden van De Bazuin zongen uit volle borst 'We Are The Champions', want zo voelde het: dit brons heeft voor De Bazuin een gouden glans.

Het ONFK wordt ieder jaar in april gehouden. Orkesten uit het hele land strijden verdeeld over twee dagen in vijf divisies om de kampioensbeker. Het evenement trekt 1500 deelnemers en bezoekers. De Bazuin deed door verdrietige omstandigheden en andere tegenslagen niet mee in de edities 2013 en 2014, maar heeft zich met deze uitslag goed teruggeknokt.

Hoofdsponsors bekijk alle sponsors »

Schildersbedrijf Walda Internetbureau Praes Bouwbedrijf Hiemstra  Lamb Weston Sijbesma